1. uke paa Rarotonga
3 Oct, 2002
Skrevet av: Kjell Magne og Wenche

Foerst må vi få takke alle som er inne på sidene våre, skriver i gjesteboka og sender mail. Vi rekker beklageligvis ikke aa svare paa alle hele tiden, men vi håper allikevel at dere finner inntresse av aa foelge med videre. Internettbesoek blir tatt sammen med besoek i hovedstaden – handletur. Line kunne sikkert ha sittet i mange timer hver dag med aa besvare mail….


Uken gikk med til å bli litt kjent på øya, En Suzuki Jeep var grei som fremkomstmiddel. Flere forsoek paa aa finne handballtreninga mislyktes, men vi prøver igjen denne uka.
Tirsdag var foerste time paa dansekurs. Det var som leikarring, men med ganske annerledes trinn og bevegelser. De maa vaere laget av et mykere materiale her nede. Ida og Wenche provde seg paa dansegulvet, men Line var litt skeptisk til denne dansinga (send gjerne mail til henne om at hun maa ha seg ut paa dansegulvet hun ogsa – det er ikke saa flaut…). Dansen her skal vaere baade grasios og sensuell, men a mor har nok et stykke igjen her ja…

Ida og Kaja har lekt sammen, og natt til soendag var Ida på overnattingsbesoek – litt skummelt, men det gikk greit.

Skolen er startet, men vi hopper over hoestferien, den tok vi paa forskudd. Vi tar noen timer skole paa formiddagen og bader litt etterpaa. Ida er blitt en ivrig snorkler, og det er yrende liv uti vannet med fisker i alle farger, blaa sjoestjerner, trompetfisk og masse andre ting vi ikke har funnet ut av ennaa.

Vaeret har holdt seg bra, men med litt for mange skyer, litt kjoelig den ene natta, det var nede i 20`C paa morgenen.

Sommeren er i anmarsj, og denne uken har vi sett at blomstene har begynt å springe ut og at enn rekke traer faar nytt loev. Palmene er alttid groenne, og vi har aapnet kokosnoetter, men det er kun Ida og Kjell Magne som spiser og drikker rett fra naturen.(Det er nesten en treningsoekt aa aapne en kokosnoett naar man ikke har en machete).

Det er faktisk ganske dyrt aa leve her nede, enkelte ting er langt dyrere enn i Norge. 2 liter fersk melk (fra NZ) koster ca. kr 35,-, EN dorull kr 9,- (nodinnkjop), for aa ta noen eksempler. Skjonner ikke helt hvordan de innfodte har raad til aa handle her, de tjener ikke all verden og mange av dem bor ganske saa kummerlig til i blekkskur og garasjer med pressenning.
Ettersporselen etter arbeidskraft er stor her pga okningen i turisme, men det er vanskelig aa faa tak i folk. Mange har flyttet til NZ pga bedre fremtidsutsikter der, og ogsa til Australia. Den storste befolkningen av Cook Islandere finner man da ogsa i NZ.
De 15 Cook Oyene har ca. 19.000 innbyggere, hvorav omtrent halvparten bor paa Rarotonga.

Cook Oyene importerer langt mer enn de eksporterer, men av det de eksporterer er bl.a. sorte perler, papaya, bananer, bonner , tomater og klaer. Turismen er dog den viktigste inntektskilden, og den har okt jevnt og trutt de siste aarene. Noen ny ”Spansk Solkyst” vil det imidlertid aldri bli. Ingen utlendinger faar kjope eiendom her, da maa man i tilfelle finne seg en innfodt og gifte seg forst……

Det vi har merket denne forste uken er at det tar litt tid aa omstille seg fra Europeisk standard/levesett. Det er forskjell paa krav til renslighet i forhold til det vi er vant med, det er en del smaakryp her…., de er ikke farlige, men allikevel ikke koselige aa faa i maten eller under dyna. Det er en skokk med haner her (og honer) som tripper rundt over alt - natt som dag, og hanene galer HELE TIDEN (derfor er de ogsa haese). Og ikke aa forglemme alle lausbikkjene som ofte slaar folge med deg paa stranden. Etter hvert som vi er i ferd med aa venne oss til dette saa blir Rarotonga mer og mer det paradiset vi forventet, for de kritthvite strendene med asurblaa lagune er her, og ogsa de blide og hyggelige maoriene.
Har tenkt oss paa jakt etter Jonassen folka paa oya her (Tore paa sporet), har funnet 2 i telefonkatalogen.
June som vi leier hos har forresten vaert med som guide i et norsk tv-program om fisking pa Cook Oyene, noen som har sett dette ?

Aere Ra



« Tilbake til oversikten